1. Home
  2. Algemeen
  3. Wat kun je doen bij kramp?

Wat kun je doen bij kramp?

Bij kramp kun je het beste jouw spieren rekken. Je moet de verkrampte spier rekken. Lukt dit niet? Dan is het belangrijk om je verkrampte spieren te ontspannen. Als het ontspannen van je spier lukt, is de kramp meestal redelijk snel weg.

Een goede ontspanningsmassage kan zorgen voor een beter doorbloeding. Je spieren herstellen hierdoor beter. Kramp kan erg pijnlijk zijn, maar ook gevaarlijk. Kramp kan gevaarlijk zijn als je bijvoorbeeld in het zwembad of in de zee kramp krijgt.

Wat is de oorzaak van kramp?

Kramp ontstaat wanneer de zenuwen de spieren verkeerd aansturen. Dit kan komen door veel inspanning of een te lange inspanning. Jouw spieren zijn dan op, en hebben rust nodig. Heb je kramp? Dan is je spier meestal overbelast of uitgeput.

Dit komt vaak voor bij sporten. Door te sporten verandert je vochtbalans. Als je te veel vocht verliest, veranderd de elektrolytenbalans. Dit stofje wordt doorgegeven aan jouw spieren.

Word deze balans verstoord? Dan is er een kans dat je kramp krijgt. Een andere oorzaak kan een verkeerde zithouding zijn of te strakke kleren. Hierdoor kan het voorkomen dat jouw spieren te weinig zuurstof krijgen.

Wat heb je tekort bij kramp?

Bij kramp heb je een gebrek aan verschillende stoffen, zoals magnesium, calcium en glucose. Een tekort aan deze stoffen komt vaak voor bij zwangere vrouwen. Ook kan het komen door een te zware inspanning en een verkeerde zithouding.

Koelt het buiten snel af? Dan zijn je spieren ook vaak kouder en daardoor krijg je vaker last van kramp. Jouw spieren reageren namelijk snel als er grote temperatuurverschillen zijn.

Heb je een nierziekte? Dan ervaar je ook vaker de klachten van kramp.

Wat helpt tegen nachtelijk spierkrampen?

Je kunt dit voorkomen door genoeg te drinken, calciumtabletten of vitamine B of E te slikken. Ook kan het liggen aan de houding tijdens het slapen.

Nachtelijke spierkrampen komen vaak voor bij kinderen die in de groei zitten. Ze ervaren dan groeipijn in de benen.

De kramp komt meestal in de plek waar het minste bloed doorstroomt. Meestal zijn dit de benen. Slaap je met een kussen? En heb je vaak last van kramp? Dan is het handig om een kussen bij je benen te leggen. Deze liggen hierdoor hoger, waardoor de kans op kramp kleiner is.

Wat kun je doen bij krampjes van de baby?

Jonge baby’s hebben vaak veel last van krampjes. Dit is vooral zo in de eerste paar weken. Je baby huilt de hele dag, dat kan erg vervelend zijn. Je kunt het op een aantal manieren voorkomen of verminderen. Het is belangrijk dat je de tijd neemt om de baby drinken te geven. Doe je dit te snel? Dan is de kans op krampjes groter.

Dit kun je doen door het drinken in stapjes te doen. Meestal wordt hiervoor een fopspeen gebruikt. De baby zuigt dan op de speen, maar er komt geen drinken uit. Dit is één van de manieren hoe je krampjes kunt voorkomen.

Je kunt de baby trosten, zo ervaart de baby minder pijn. Een speen om op te zuigen kan helpen wanneer de krampen al voelbaar zijn.

Geef je voeding uit de fles? Zorg er dan voor dat er zo min mogelijk lucht in de speen komt. Het is niet handig om de fles hard te schudden, hierdoor komt er meer lucht in de speen. De baby slikt al deze lucht in. Dit kan ervoor zorgen dat de baby last krijgt van krampjes.

Wat kun je doen tegen kramp in de benen?

Ervaar je kamp in jouw benen? Dan is het belangrijk om jouw benen te ontspannen. Een manier om kramp te voorkomen is door ervoor te zorgen dat je genoeg vocht in je lichtaam hebt. Dit geldt zeker als je zware inspanning doet, bijvoorbeeld als je gaat sporten in de sportschool. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je genoeg suiker en zout binnen krijgt.

Je kunt je spieren ook rekken, hierdoor ontspannen jouw spieren ook. Blijf je last houden van kramp en werken de hiervoor aangegeven oplossingen niet? Dan kun je het best contact opnemen met de huisarts. Een arts kan dan verder onderzoeken waar de pijn vandaan komt.

Wat kun je doen bij kramp in de kuit?

Kuitkrampen komen vaak voor tijdens het sporten. Er zijn een aantal dingen die je er tegen kunt doen. Kuitkrampen ontstaan door een plotseling samentrekken van de spieren. Dit kan als erg pijnlijk ervaren worden. Ook kunnen kuitkrampen ontstaan door te weinig vocht, te veel alcohol of medicijnen. Daarnaast hebben zwangere vrouwen vaker last van kuitkrampen.

Op het moment dat je last hebt van kuitkrampen, kan je het best je tenen intrekken. Op deze manier kun je de kramp eruit krijgen. Je kunt kuitkrampen voorkomen door goed te slapen, goed te drinken en niet te overbelasten tijdens te sporten.

Doe je dit wel? Dan is de kans op kuitkrampen een stuk groter. Wil je een paracetamol nemen? Dan heeft dit hoogstwaarschijnlijk geen effect op de pijn.

Wat kun je doen bij kramp tijdens het sporten?

Wat kun je doen bij kramp tijdens het sporten?

Heb je last van kramp tijdens het sporten? Dan heb je meestal te intensief gesport en te veel jouw spieren overbelast. De spieren hebben dan ontspanning nodig. Je kunt jouw spieren voorzichtig schudden, dit kan ervoor zorgen dat de kramp uit de spieren gaat. Daarnaast kan je ook gebruik maken van een massage gun. Een massage gun kan helpen bij het verminderen en voorkomen van kramp.

Werkt dit niet? Dan is het belangrijk om rust te nemen. Kramp ontstaan dus als je jouw spieren te zwaar belast, daarom is rust nemen enorm belangrijk.  Als je gaat sporten, kun je kramp krijgen in verschillende spieren en gewrichten in het lichaam. Het is belangrijk om al deze spieren en gewrichten dan goed te rekken. En goed water drinken is het allerbelangrijkst. Dit zorgt ervoor dat je genoeg vocht in jouw lichaam hebt.

Wat kun je doen om kramp te voorkomen?

Als je kramp wilt voorkomen, kun je het best rustig aan doen in de sportschool. In de sportschool hebben mensen vaak kramp, omdat ze te hard trainen. Als je naast rustig aandoen, ook nog goed eet, drinkt en slaapt, is de kans op kramp het kleinst.

Je kunt niet alleen kramp krijgen door te hard te trainen, maar ook door te lang te trainen. Pas hier dus ook mee op.

Wat kun je het best doen tegen kramp?

Er zijn verschillende manieren om kramp te verhelpen en om kramp te voorkomen. Het is belangrijk om goed te eten, genoeg te drinken en goed te slapen. Doe je dit niet? Dan is de kans op kramp een stuk groter. Kramp ontstaat het vaakst, wanneer spieren overbelast zijn. Deze spieren trekken dan samen, dit zorgt voor een erg pijnlijk gevoel.

Het kan ook ontstaan doordat je te weinig vocht in jouw lichaam hebt. Komen er te weinig vetten en suikers binnen? Dan is de kans groot dat je last hebt van kramp. Zeker als je zwaar gaat trainen.

De pijn kun je verminderen door jouw spieren te ontspannen. Zorg er dus voor dat jouw spieren rust krijgen. Werkt dit niet? En blijf je langer lasthouden van kramp? Dan kun je het best contact opnemen met de huisarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Vorig bericht
Alles wat je wilt weten over een hockeyveld
Volgend bericht
Waarom moet je hardlopen op een lege maag?

Andere informatie over Algemeen

Recente artikelen

Menu