1. Home
  2. Algemeen
  3. Alles wat je wilt weten over een hockeyveld
Alles wat je wilt weten over een hockeyveld

Alles wat je wilt weten over een hockeyveld

Een hockeyveld heeft verschillende afmetingen en kan ook uit verschillende ondergronden bestaan. In dit artikelen leggen we uit wat deze verschillen zijn en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

Wat zijn de afmetingen van een hockeyveld?

De afmetingen van een hockeyveld zijn 55 bij 45.80 meter. Speel je nog in de jeugd? Dan kan het zijn dat je op een half speelveld speelt.

Waarom zijn hockeyvelden blauw?

Tegenwoordig zijn de hockeyvelden blauw, waarom is dat nou eigenlijk? Ten eerste zou het blauwe hockeyveld zorgen voor een betere spelervaring voor de spelers, toeschouwers en mensen die het op tv volgen. Dit komt doordat blauw een groter contrast biedt ten opzichte van de witte hockeybal. Doordat de bal dus beter te zien is, kunnen ze makkelijker spelen en presteren ze dus ook beter. Het spel is voor de toeschouwers ook beter te volgen en zo raken ze minder snel afgeleid tijdens het kijken. Het is dus voor iedereen een voordeel. Het spel verloopt dus veel soepeler en de spelers hebben de mogelijkheid om sneller in te grijpen of juist mee te gaan in de situatie doordat de bal zo goed zichtbaar is. Voor de toeschouwers is het daardoor duidelijker te begrijpen wat er in het spel gebeurt.

Wat is een waterveld?

Hockey wordt op verschillende ondergronden gespeeld. Één daarvan is een waterveld, alleen wat wordt daar nou eigenlijk mee bedoelt? Een waterveld is een kunstgrasmat die is gemaakt van hele korte polyethyleen vezels. Er is geen zand voor nodig. Het is belangrijk dat er een laag water op wordt aangebracht door middel van waterkanonnen of sprinklers. Watervelden zijn voornamelijk te zien bij hockeyclubs in de profwereld, omdat ze vrij duur zijn in aanschaf en onderhoud. Kunstgrasvelden zijn relatief goedkoper en komen dus vaker voor.

Hoe werkt een waterveld?

Een waterveld moet vochtig goed vasthouden worden, zodat het gewicht van het water het veld helemaal vlak houdt. Ook is er dan minder wrijving op de bal, waardoor hij veel sneller gaat en op de huid bij een sliding. Je schaaft dus minder snel open als je erop uitglijdt of komt te hard komt te vallen. Het is echter ook zo dat hoe meer grassprieten per vierkante meter, hoe soepeler de bal rolt. Bij nogal droog weer wordt er water op het veld gesproeid om hem toch goed vochtig te houden. Dat is bij een waterveld heel belangrijk! Zand is bij een waterveld niet nodig. Onder het veld wordt door middel van een gesloten circuit het kunstgras nat gehouden. Het voordeel hiervan is dat het niet bevriest en er dus bij vorst ook gewoon gespeeld kan worden. Ideaal dus! Een waterveld vereist minimaal 2 liter water per vierkante meter om er goed op te kunnen spelen. Het gemiddelde waterverbruik per week (tijdens trainingen en wedstrijden) loopt al snel op tot zo’n 46 liter per vierkante meter.

Wat zijn de voor- en nadelen van een waterveld?

Een waterveld heeft veel voordelen, maar ook nadelen. Zo zijn brandwonden door de ondergrond niet mogelijk. Ook rolt de bal met een veel hogere en constante snelheid over een waterveld dan over een ander soort veld. Het veld is tevens ook goed voor gewrichten en ledematen. Er zijn alleen ook wel wat nadelen. Er wordt namelijk heel veel water gebruikt en het veld snel last heeft van algengroei. Als het bevriest moet het chemisch bestreden worden waardoor het veld heel kwetsbaar is

Hoe lang gaat een waterveld mee?

Er zijn verschillende soorten velden, en ze gaan allemaal niet even lang mee. Een waterveld gaat zo’n 10 á 11 jaar mee. De kosten zijn gemiddeld tussen de €105.000 en €125.000 euro. Een zand gevuld veld is het goedkoopst. Dat kost gemiddeld tussen de €55.000 en €65.000 euro en gaat zo’n 13 tot 15 jaar mee. Een semi-waterveld zit er net tussenin. Die kost gemiddeld tussen de €95.000 en €105.000 euro. En gaat zo’n 11 tot 12 jaar mee. Een waterveld dus het duurste omdat een waterveld veel beter is vergeleken met de andere soorten. Ook is een waterveld duurder in gebruik en onderhoud. Daardoor betaal je dus een stuk meer en zijn dit soort velden vooral te vinden bij grotere hockeyclubs op hoger niveau. Een voordeligere variant is dus een semi-waterveld.

Met welke schoenen op een waterveld?

Het noppenpatroon voor een waterveld zijn noppen die smaller zijn dan de andere patronen. Ze hebben ook minder grote ruimte tussen de noppen. Doordat de noppen smaller zijn en er dus minder ruimte tussen zit, zitten er ook meer noppen onder. Dit is speciaal zo, zodat je op een waterveld met dit soort noppen veel meer grip hebt. Je mag alleen niet met deze schoenen op normale tegels lopen. Je moet ze op het veld aan en uit doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Vorig bericht
Pijn in de lies bij hardlopen
Volgend bericht
Wat kun je doen bij kramp?

Andere informatie over Algemeen

Recente artikelen

Menu