Helaas is niet iedereen in staat om te gaan hardlopen. Dit kan te maken hebben met gezondheidsproblemen (bijvoorbeeld een vorm van astma) of een handicap. Een goed alternatief voor hardlopen is dan sportief wandelen. Dit is niet zomaar wandelen, maar een goede oefening om aan je fitheid te werken. Het wordt aangeboden onder begeleiding en met een verantwoorde trainingsopbouw.
Als je normaal een stukje gaat wandelen, doe je dat omdat je lekker buiten wilt zijn, even een luchtje wilt scheppen of inderdaad even wat aan sport te doen. Sportief wandelen is ook zo. Echter, je loopt dan wel lekker door! Over het algemeen zal je tempo tussen de 5 en de 7 kilometer per uur liggen. Je gaat ongeveer een uur wandelen met je trainingsgroep, dit is de zogenaamde training. Naast het wandelen zelf zul je ook een warming-up en een cooling-down moeten gebeuren, inclusief rekken en tempoversnellingen. Je zult merken dat je conditie erop vooruit gaat.
Waar moet je op letten bij sportief wandelen?
Naast het tempo wordt er ook aandacht besteed aan duurlopen en intervaltrainingen. Ook looptechniek en een juiste lichaamshouding worden bekritiseerd en geoefend. Als er gebruikt wordt gemaakt van een goede opbouw van de trainingsintensiteit, is de kans op blessures erg klein. Het kan zijn dat je vooraf een wandeltest moet doen. Hiermee wordt op basis van je hartslag het niveau van je conditie bepaald.
Wanneer is het slim om sportief te wandelen?
Voor mensen met gezondheidsklachten of mensen die een tijd niet gesport hebben (door bijvoorbeeld een blessure) is sportief wandelen een goede manier om aan hun conditie en fitheid te werken. Wandelen net als hardlopen is een ontspannen bezigheid en omdat je het vrijwel overal kunt doen erg toegankelijk. Je kunt het ook zien als opstart voordat je begint aan het echte werk: hardlopen.