Hawk-Eye

29 januari 2018

Elke sport kent technologische ontwikkelingen. Ze zijn nodig om de sport leuker, aantrekkelijker, makkelijker of eerlijker te maken. Ook tennis heeft een nieuwe technologie tot de beschikking. Dit is Hawk-Eye. Hawk-Eye valt in de categorie ‘het spel eerlijker maken’. Het systeem kan namelijk laten zien of de bal in of uit is. De bal gaat soms heel snel en er is niet op alle baansoort een afdruk te zien (alleen op gravel wel), dus lijnrechters en scheidsrechters kunnen het ook wel eens fout hebben. Echter niet elke speler is blij met deze ontwikkeling.

Werking van Hawk-Eye

Hawk-Eye kan zien of een bal in of uit is. Het systeem maakt gebruik van zes of meer camera’s die rond de baan staan en de baan van de bal volgen. Deze camera’s staan verbonden met een computer. Als Hawk-eye wordt gebruikt, worden de verschillende beelden van de camera’s gecombineerd tot een drie-dimensionaal beeld van de baan van de bal. Dit wordt op een groot scherm getoond, zodat iedereen kan zien of de bal in of uit was.

Challenge

Spelers hebben bij twijfel of een bal in of uit is de mogelijkheid om Hawk-Eye op te vragen. Dit wordt een challenge genoemd. Per set hebben spelers drie challenges, en in een eventuele tie-break krijgen ze er eentje bij. Het aanvragen van een challenge gaat als volgt:

  • Een speler slaat een bal. Deze wordt door de lijnrechter uit gegeven. De speler is het niet met die beslissing eens, hij weet zeker dat zijn bal in was.
  • Hij steekt zijn hand op en zegt tegen de scheidsrechter dat hij een challenge wil aanvrgen.
  • De scheidsrechter roept dat de speler een bal wil challengen. Hij roept ook op welke lijn de afdruk staat.
  • De scheidsrechter start de animatie. Op een groot scherm kan iedereen in het stadion meekijken.
  • De baan van de bal wordt getoond tot aan het moment van de stuit.
  • De camera kijkt nu van bovenaf en je ziet een witte lijn met een zwarte ovale afdruk daarbij.
  • Nu is duidelijk of de bal in of uit is. Als de afdruk de lijn ook maar met een millimeter raakt is de bal in, anders is hij uit. Onder de afdruk komt ook in grote letters ‘IN’ of ‘OUT’ te staan.

Gelijk of ongelijk

Mocht de speler gelijk hebben, kunnen er twee dingen gedaan worden:

  1. Als de ander de bal niet meer kon raken, met andere woorden, als de speler een winner sloeg, dan wordt het punt direct aan hem toegekend.
  2. Had de ander de bal nog wel kunnen raken, dan wordt het punt overnieuw gespeeld. De speler behoudt zijn drie challenges.

Als de speler ongelijk heeft, als de balt uit blijkt te zijn zoals de lijnrechter zei, wordt het punt meteen aan de ander toegekend. Ook verliest de speler dan een van zijn challenges.

Het komt ook voor dat een speler de bal die zijn tegenstander sloeg uit ziet terwijl de lijnrechter hem in ziet. Ook dan mag een challenge aangevraagd worden. Hij moet dan meteen de rally stoppen en een challenge aanvragen. Heeft de speler het goed en is de bal daadwerkelijk uit, dan gaat het punt direct naar hem. Heeft hij het fout en is de bal in, dan gaat het punt direct naar de tegenstander.

Tegenstanders

De meeste tennissers zijn voor het Hawk-Eye systeem. Ze vinden dat het spel hierdoor eerlijker wordt. Toch zijn er ook spelers die Hawk-Eye helemaal niks vinden. Een goed voorbeeld daarvan is Roger Federer, door velen beschouwd als de beste tennisser in de geschiedenis. Hij heeft het vaak fout en is het vaak ook niet eens met Hawk-Eye. Hij ziet het systeem daarom liever verdwijnen.