1. Home
 2. Algemeen
 3. Een koolhydraatarm ontbijt met rijstwafels?
koolhydraatarm ontbijt met rijstwafels

Een koolhydraatarm ontbijt met rijstwafels?

Wil je graag ontbijten met een rijstwafel? In dit artikel lees je waarom koolhydraatarm ontbijten met rijstwafels slim is en wat koolhydraatarm precies in houdt. Koolhydraatarm eten is tegenwoordig helemaal in. Hele schappen in supermarkten zijn eraan gewijd om nog maar te zwijgen van alle reclame die je hiervoor voorbij ziet komen. Maar wat maakt het dat we zo in de ban zijn van dat ene woord?

Minder koolhydraten

Een koolhydraatarm dieet betekent simpelweg minder koolhydraten eten en een hoger gehalte eiwitten en vetten. Al tientallen jaren wordt ons verteld dat vet schadelijk is voor onze gezondheid. Ondertussen puilden de schappen van de supermarkten uit met vetarme dieetproducten, vaak vol met suiker. Dit viel samen met het begin van de zwaarlijvigheidsepidemie. Hoewel de verspreiding van vetarme producten geen oorzakelijk verband bewijst, is het duidelijk dat de boodschap van een laag vetgehalte de toename van obesitas niet heeft voorkomen en er mogelijk zelfs aan heeft bijgedragen.

Studies tonen nu aan dat er weinig reden is om bang te zijn voor natuurlijke vetten. Bij een koolhydraatarm dieet hoef je hier ook niet bang voor te zijn. Minimaliseer eenvoudig je inname van suiker en zetmeel, zorg ervoor dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt, of zelfs grote hoeveelheden eiwitten, en je kunt voldoende natuurlijk vet eten om van je maaltijd te genieten. Als je suiker en zetmeel vermijdt, heeft je bloedsuiker de neiging om te stabiliseren en dalen de niveaus van het vetopslaghormoon insuline, waardoor het gemakkelijker kan worden om vetreserves in het lichaam te verbranden. Bovendien kunnen de hogere eiwitinname en de aanwezigheid van ketonen, als je zeer weinig koolhydraten eet, ervoor zorgen dat je je meer verzadigd voelt. Hierdoor wordt de voedselinname op natuurlijke wijze verminderd en wordt gewichtsverlies bevorderd.

Meer informatie over de rijstwafel

Jarenlang staat de rijstwafel op de lijst te nuttigen producten voor een koolhydraatarm dieet. Want niet alleen is deze wafel koolhydraatarm, maar ook gewoon lekker. Tegenwoordig is er een grote variatie van dit product te vinden in de schappen van de supermarkt. Denk maar aan karamel, sour cream of zelfs met quinoa. De lijst gaat maar door. Volop keus dus voor de bewuste consument van vandaag om koolhydraatarm, maar toch lekker en gevarieerd te eten. Een rijstwafel is ook ideaal om te beleggen. Het is namelijk een goede vervanger voor crackers of brood en gecombineerd met aardbeien, avocado’s of dergelijke magere producten een goed alternatief voor een complete lunch. Smaakloos diëten hoeft hiermee dus niet meer.

Als je een dieet volgt, toon je grote interesse in producten met lage caloriewaarden. Gepofte rijst oftewel de rijstwafel past in het rijtje van deze producten. Als dit product op de juiste manier wordt gebruikt, kan dit jou serieus ondersteunen tijdens het diëten. Je lichaam heeft koolhydraten nodig, maar je wil deze wel op een gezonde en verantwoorde manier binnenkrijgen. Tijdens het diëten heb je, afgezien van maaltijden, soms behoefte aan snacks. In feite is dit niet te wijten aan honger, maar aan een soort verlangen. Uiteraard kun je je het beste wenden tot gezonde snacks en de rijstwafel is een populair artikel in deze categorie.

De reden dat de populariteit van dit artikel is toegenomen heeft niet alleen te maken met de lage koolhydraten, maar ook omdat er tegenwoordig een grote variatie aan smaak en keuze is voor dit artikel in de schappen. In de basis zit er in een rijstwafel gepofte rijst en zout. Het heeft een laag eiwitgehalte. Het bevat verder zeer kleine hoeveelheden vitamine e, riboflavine, vitamine B6, ijzer, kalium, zink, koper en selenium, maar deze hoeveelheden zijn verwaarloosbaar. We kunnen met zekerheid zeggen dat de rijstwafel laag is in vitamines en minderalen. Het bevat weinig vet, maar is daartegenover ook laag in eiwitten en vezels. Aan andere varianten zijn aroma’s toegevoegd. Hoe hoger de aromaverhouding, hoe hoger het caloriegehalte.

Voordelen van een koolhydraatarm ontbijt

Wat maakt het nou dat die rijstwafel zo weinig koolhydraten bevat? In een wafel van 9 gram, zitten 35 kcal. Vergeleken met een boterham is dat minder dan de helft aan kcal. Maar daar waar een boterham meer verzadigt, geeft een rijstwafel snel weer een hongergevoel. Dat komt doordat hier weinig vezels in zitten. Vezels zijn belangrijke bouwstenen voor een gezond voedingspatroon. Ze dragen bij aan een goede spijsvertering en verlagen de kans op darmkanker. Een rijstwafel alleen vult onvoldoende en is dus alleen geschikt als broodvervanger met goed doordacht beleg. De rijstwafel op zich is niet zo onschuldig als het lijkt. Hoewel de wafel een caloriearm alternatief lijkt, veroorzaakt het gewichtstoename als er te veel van wordt gegeten.

Als je een koolhydraatarm dieet volgt of gewoon je calorie- en koolhydraatinname onder controle wilt houden, kunnen rijstwafels een goede vervanging zijn voor andere koolhydraten; brood, broodjes, wraps, crackers en frites. Omdat ze meer lucht uit gepofte rijst bevatten en niet gemaakt zijn met energierijk meel, bevatten ze meestal minder koolhydraten en calorieën dan andere snacks en soortgelijke ingrediënten. Het is mogelijk dat ze je verlangen naar koolhydraten kunnen stillen zonder veel ongewenste calorieën aan je dieet toe te voegen. Ik wil hier wel de nadruk leggen op mogelijk, want het volhouden van een dieet vraagt veel van je doorzettingsvermogen.

In vergelijking met andere soorten volkoren crackers of knapperige broden, zijn rijstwafels meestal minder vezelig. Als je er echter een paar eet, vooral als ze zijn gemaakt met volle granen zoals bruine rijst met zaden, kunnen ze nog steeds wat voedingsvezels bevatten die bijdragen aan je dagelijkse behoeften. Volkoren rijstwafels voorzien je ook in het voorzien van een gezond energieniveau.
Omdat ze van zichzelf niet zo veel smaak hebben, tenzij ze toegevoegde ingrediënten of aroma’s bevatten, zijn rijstwafels veelzijdig en kunnen ze worden gebruikt in een verscheidenheid aan recepten. Ze hoeven ook niet te worden gekookt, zijn niet duur, zijn houdbaar en hoeven niet te worden gekoeld. Hierdoor zijn ze gemakkelijk mee te nemen op reis en onderweg.
Voor mensen met een glutenallergie bieden de rijstwafels ook uitkomst. De wafels bevatten namelijk weinig tot geen gluten en zijn hierdoor geschikt voor mensen met glutenintolerantie.

Nadelen van een koolhydraatarm ontbijt

Het eten van veel rijstwafels heeft ook zijn nadelen. Zo zit in deze wafel het stofje arsenicum. Arsenicum behoort tot de zware metalen en komt in de grond te zitten door milieuvervuiling. In de rijst wat gebruikt wordt voor de wafels zit dus ook wat van dit stofje in. Het te veel eten van de rijstwafels en met name rijstproducten kan dus leiden tot een hoge inname van arseen. Op lange termijn kan dit huidveranderingen veroorzaken, hartziekten en het kan zelfs tot kanker leiden. Er zijn symptomen die erop wijzen dat je te veel arseen in je lichaam hebt; zwakte, vermoeidheid, diarree of constipatie, vetophopingen op de huid en lijntjes op je nagels. Ook kun je hartritmestoornissen ervaren en treed er bloedarmoede op. Als je deze symptomen ervaart, moet je je eetpatroon goed onder de loep nemen. Voor kinderen is dit nog gevaarlijk vanwege het lage lichaamsgewicht van hen en voor iedereen geldt uiteraard een gevarieerd eetpatroon aan te houden en te waken voor het gebruik van te veel rijstproducten.

Een ander nadeel van rijstwafels is dat de rijstwafel de bloedsuikerspiegel verhoogt. De glycemische index geeft aan hoe snel voedingsmiddelen de bloedsuikerspiegel verhogen. Voedingsmiddelen die snel door het lichaam in glucose (suiker) worden omgezet, scoren hoog op de glycemische index. Deze index bevat waarden die aan voedingsmiddelen zijn toegewezen op basis van hoe snel of langzaam die voedingsmiddelen de bloedglucosewaarden verhogen. De waarde van rijstwafels is 79 en dus erg hoog als je bedankt dat pure glucose binnenkomt op 110.2. Hoog glycemisch voedsel kan het spierherstel na de training ten goede komen of snelle energie leveren voor duurlopers, maar het is niet de beste keuze voor een persoon met diabetes of voor degenen die de “suikercrash” willen vermijden die vaak optreedt na het eten van voedsel met een hoog glucosegehalte.

De witte rijst van rijstwafels bevat snelle koolhydraten en die komen als suiker in je bloed waardoor je pieken krijgt in je suikerspiegel. Op lange termijn is dit weer schadelijk voor je bloedvaten en ook zul je merken dat zodra die piek gedaald is, dit ook een effect heeft op je concentratie en humeur.
Als je de nadelen wil neutraliseren van de rijstwafel kun je deze zo beleggen dat er een laagje met voldoende proteïnen, eiwitten en gezonde vetten op komt te liggen die ervoor zorgen dat je een uitgebalanceerde maaltijd binnenkrijgt en zo min mogelijk last ervaart van de neveneffecten. Hieronder een lijst met mogelijke toppings om deze wafels overheerlijk en gezond te nuttigen zonder dat je je schuldig hoeft te voelen:

 • Verschillende soorten humus met plakjes tomaat en komkommer
 • Roomkaas, gerookte zalm en plakjes komkommer
 • Magere pindakaas met dunne plakjes banaan
 • Amandelboter met stukjes aardbei
 • Guakamole met magere kaasplakjes
 • Kalkoen- of kipfilet met plakjes tomaat en/of komkommer
 • Tonijnsalade met selderij
 • Geprakte avocado met ei
 • Mozzarella met tomaat en basilicum

Andere snacks die je kunt nemen

Rijstwafels zijn misschien niet de slechtste snackoptie, vooral als ze zijn gemaakt met volkoren rijst en andere voedselrijke ingrediënten zoals granen en zaden, maar ze zijn ook niet perse de beste. Welke andere gezonde snacks zou je in plaats daarvan moeten zoeken?
Als je trek hebt in iets “vols”, kies dan volkoren crackers met vezelrijke, gekiemde granen. Zelfgemaakt gebakken frietjes van zoete aardappels zijn ook een goede optie. Andere gezonde snacks die waarschijnlijk meer vullend zijn en meer voedingsstoffen aan je dieet toevoegen zijn onder meer;

 • Een gezonde smoothie
 • Hardgekookte eieren
 • Amandelboter met een gesneden appel
 • Guacamole met volkoren chips
 • Hummus met groenten
 • Opgerolde kalkoen met spinazie en mosterd
 • Energieballen met noten, zaden en cacao
 • Et cetera

Als je ooit een allergische reactie op rijst hebt gehad, eet dan geen rijstwafels. Lees ingrediëntenetiketten bij het kopen van rijstwafels en kies een merk dat is gemaakt met herkenbare ingrediënten in plaats van veel suiker, conserveermiddelen en additieve smaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Vorig bericht
Wat zijn de spelregels en puntentelling bij sjoelen?
Volgend bericht
Hoe werkt biljarten?

Andere informatie over Algemeen, Voeding

Recente artikelen

Menu