1. Home
  2. Voeding
  3. Wat is het Jojo-effect en hoe voorkom je het?
Het jojo effect

Wat is het Jojo-effect en hoe voorkom je het?

Het jojo-effect is een bekend verschijnsel bij het afvallen. Je valt eerst veel af waarop je vervolgens terugkomt op het oude gewicht of zelfs meer dan je oude gewicht. Vooral mensen dat in een zo snel mogelijke tijd willen afvallen, hebben kans op het jojo-effect. Je valt dan terug op het oude gewicht. Dit komt doordat het lichaam gedurende een periode weinig voeding binnenkrijgt. Je lichaam ziet dus het dieet als een soort korte hongersnood. Door bijvoorbeeld herhaaldelijk te diëten.

Het crashdieet

Het dieet dat als doel heeft om zo snel mogelijk af te vallen heet ook wel een crashdieet. Veel mensen kiezen er dan voor om bijvoorbeeld een low-carb dieet te volgen. Je valt dan in korte tijd veel af, doordat je te weinig calorieën binnen krijgt. Zoals hierboven aangegeven interpreteert je lichaam dit soort diëten als een moment van hongersnood. Zodra je dan stopt met het crashdieet kom je in korte tijd aan. Dit komt, doordat het lichaam voedsel om gaat zetten in vetten, om nog een hongersnood (dieet) op te vangen. Dit heet het jojo-effect.

Het beste wat je dus kunt doen om effectief af te vallen is om in kleine stappen te werken naar een doelgewicht  en dan leren hoe je, je lichaam onderhoud. Dit duurt weliswaar langer dan een crashdieet maar dan blijf je ook op hetzelfde gewicht.

Een aantal tips om het jojo-effect te voorkomen:

  • Bouw je oude eetgewoonten af en vervang eens in de zoveel tijd ongezonde producten. Een voorbeeld kan zijn dat je frisdrank vervangt door thee of water. Zorg er dus ieder geval voor dat je consistent blijft na een dieet, zodat je niet terugvalt op oude gewoonten.
  • Eet meer eiwitten. Dit kunnen dierlijke zijn zoals kip, kwark en biefstuk, maar ook plantaardige eiwitten. Eiwitten geven een sneller voldaan gevoel en bovendien duurt het langer voordat ze zijn afgebroken.
  • Let op koolhydraat consumptie. Zorg er voor dat je voor de volkoren variant kiest. Deze vult namelijk langer dan de witte koolhydraten zoals geraffineerde suikers, witbrood en witte rijst.
  • Doe aan krachttraining. Het duurt langer voordat je afvalt, maar door de bouw van extra spieren is de stofwisseling sneller. Dit betekent dat je afvalt en gespierder word.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Vorig bericht
3 uitstekende oefeningen om je benen te trainen
Volgend bericht
De 4 beste oefeningen om je enkels te versterken

Andere informatie over Voeding

Recente artikelen

Menu