1. Home
  2. Algemeen
  3. Hardlopen vs. wandelen: wat is beter voor je?
hardlopen vs wandelen

Hardlopen vs. wandelen: wat is beter voor je?

Bewegen is gezond, daar is iedereen het wel over eens. Maar of hardlopen of wandelen het beste voor je is, kan leiden tot veel discussie. Het argument van de hardloopkant is dat hardlopen je conditie significant bevordert en een betere manier is om gewicht te verliezen. Het argument van de wandelaars is dan weer dat hardlopen meer blessures veroorzaakt, zoals heupklachten, knieklachten en liesklachten.

Welke kant heeft gelijk? Of zit de waarheid ergens in het midden? In ieder geval is het leerzaam om dit onderwerp verder onder de loep te nemen. Is er een concreet antwoord op de vraag: wat is beter voor je, hardlopen of wandelen?

De voordelen van beweging

Het feit dat beweging gezond is voor de mens staat niet ter discussie. Dit geldt voor zowel fysieke als mentale gezondheid. Het versterkt je hart, verkleint de kans op chronische ontstekingen, houdt je bloedvaten soepel en werkt stress tegen. De vraag is nu of zowel hardlopen als wandelen al deze positieve effecten met zich meebrengen.

Het is in ieder geval belangrijk dat je aan fysieke inspanning doet. Veel Nederlanders komen niet aan de wekelijkse hoeveelheid beweging die nodig is voor een gezond leven. Volgens de Gezondheidsraad is het nodig om 2,5 uur per week matig intensief te bewegen. Zowel hardlopen als wandelen zorgen ervoor dat je dit doel kunt bereiken. Om te zien waar de verschillen precies liggen, gaan we ze eerst apart bespreken.

wandelen

De voordelen van wandelen

Als je liever wandelt dan hardloopt, is het gewoon mogelijke om in een goede, gezonde vorm te komen. Lekker wandelen in de buitenlucht, tussen de natuur en met frisse lucht in de longen, is zowel fysiek als mentaal gezond.

Wandelen is goed voor hart en longen en versterkt bovendien de spieren van je benen. Het heeft een positief effect op botdichtheid: dit zorgt voor sterke botten. Deze voordelen zijn niet alleen weggelegd voor intensieve wandelaars, een dagelijkse wandeling van 20 minuten is al uitermate gezond.

Voor mensen met blessuregevoeligheid, of die al wat ouder zijn, kan wandelen ook een betere optie zijn dan hardlopen. Dit is een ideale manier om in shape te blijven zonder dat je een intensief trainingsschema hoeft te volgen. Als je graag ontspannen van de buitenlucht wilt genieten, is wandelen de ideale activiteit.

Intensief trainen? Kies voor hardlopen

Wandelen is leuk, maar voor een intensieve manier van beweging gaat er niets boven hardlopen. Alle voordelen die voor wandelen gelden, gelden ook voor hardlopen. Daarnaast verbetert het je conditie, en worden de spieren in je buik, benen en billen steviger. Ook is hardlopen goed voor het versterken van je botten.

Een ander groot voordeel van het hardlopen is het aanmaken van endorfine. Dit stofje in de hersenen zorgt ervoor dat je in een goede bui bent, vermindert stress en werkt depressieve gevoelens tegen. Als je een vast hardloopschema hebt, zal je al snel de vele voordelen ervaren.

Hardlopen is dus een uitstekende keuze als je op een intensieve manier gezond wilt worden. Daarnaast kan cardio aangevuld worden met tal van krachttrainingen voor één sterk geheel van je lichaam.

Hardlopen vs. wandelen

Zowel hardlopen als wandelen zijn ontzettend gezond voor je fysieke en mentale gezondheid. Het is daarom persoonlijk hoe intensief je met je gezond bezig wilt zijn. Voor een betere conditie, is hardlopen een goede optie. Als je liever op een rustig tempo in shape wilt blijven, is wandelen ideaal.

Het is tevens ook handig te kijken naar specifieke situaties waarin hardlopen direct vergeleken kan worden met wandelen. Zo krijg je een beter beeld van wat er met beiden mogelijk is en krijg je het inzicht om persoonlijk tussen de twee te kiezen. Natuurlijk betekent een keuze voor hardlopen niet dat je wandelen uitsluit en vice versa. De twee zijn perfect te combineren en vullen elkaar goed aan.

stukje hardlopen

Hardlopen vs. wandelen: gewichtsverlies

Als je op zoek bent naar een manier om snel calorieën te verbranden, is hardlopen de betere keuze. Tijdens het hardlopen ligt je hartslag hoger dan tijdens het wandelen; dit zorgt ervoor dat hardlopen gemiddeld het dubbele aantal calorieën verbrand als je het vergelijkt met wandelen.

Daarnaast produceert hardlopen het hormoon peptide YY – dit hormoon zorgt ervoor dat je minder snel honger krijgt. Als je dus serieus wilt afvallen, is hardlopen een betere keuze dan wandelen. Overigens kun je tijdens het wandelen ook het tempo opschroeven voor bepaalde afstanden en periodes. Zo bouw je tijdens het wandelen je conditie langzaam op en kun je gemakkelijker de overgang maken naar het hardlopen.

Hardlopen vs. wandelen: blessures

Als het op blessures aankomt, is er slecht nieuws voor de hardlopers. Uit onderzoek blijkt dat hardlopers significant meer risico lopen op een blessure dan wandelaars. Dit komt omdat tijdens het rennen de spieren meer belast worden. Een grotere druk op de spieren vergroot de kans op spierpijn in de benen en rug. Let daarom op de juiste hardlooptechniek, schoenen en neem voldoende rust.

Als je meer gevoelig bent voor blessure is wandelen nog altijd een goede manier om lekker actief bezig te zijn. Het is niet erg om het tempo wat te verminderen als dit betekent dat er geen blijvende blessures ontstaan. In dit soort gevallen kan wandelen een goed alternatief zijn voor hardlopers.

Wat is er nodig om te gaan hardlopen of wandelen?

Omdat blessures vaker voorkomen tijdens het hardlopen, is het belangrijk om te investeren in goede hardloopschoenen en ondersteunend materiaal. Goede schoenen zorgen ervoor dat de impact van je voeten op de ondergrond gedempt wordt. Dit heeft als voordeel dat de spieren minder snel overbelast worden en de kans op blessures minder worden. Natuurlijk betekent dit wel dat je moet investeren in goed en duurzaam materiaal, iets dat bij het wandelen minder noodzakelijk is.

Uiteraard zijn ook goede wandelschoenen belangrijk; wandelaars zijn immers niet immuun voor blessures, al komen ze minder vaak voor dan bij het hardlopen. Wees niet al te zuinig als het op goede schoenen aankomt. De prijs is het voorkomen van een langdurige blessure meer dan waard. Al zal dit voor hardlopers vaker duurder uitpakken dan voor wandelaars.

Conclusie

Dus wat is er beter voor je, hardlopen of wandelen? Dit is met name afhankelijk van wat je doelen zijn. Ze bieden beiden tal van voordelen voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Wandelen is minder intensief en een mooie manier om op je gemak van de buitenlucht te genieten. Zeker als je wat ouder bent, of met blessures kampt, is het een ideale manier om gezond te blijven.

Ben je op zoek naar een manier om een goede conditie op te bouwen of gewicht te verliezen? Dan heeft hardlopen weer de opperhand. Het is een leuke manier om lekker intensief te werken aan een beter lichaam en een betere stemming.

Het is niet echt een strijd, hardlopen en wandelen vullen elkaar goed aan. Zo kun je ze combineren en ben je vrij je eigen tempo te bepalen. Waar je ook voor kiest, hardlopen of wandelen, het belangrijkste is dat je lekker gezond in beweging bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Vorig bericht
Kun je hardlopen met rugpijn?
Volgend bericht
Welke spieren train je met hardlopen?

Andere informatie over Algemeen, Hardlopen

Recente artikelen

Menu