1. Home
  2. Fitness
  3. Hoe start je met fitness?
Starten met fitness

Hoe start je met fitness?

Je hebt jezelf lang vertelt dat je gaat beginnen met fitness. Zo zou je gaan beginnen met oudjaar of met kerst maar kom je erachter dat je het eigenlijk altijd te druk hebt. Een goede manier om dan eindelijk te beginnen is vast te stellen hoe je fitnessen gaat aanpakken. Wij geven jou wat tips om een goed plan van aanpak te maken zodat je kunt beginnen.

Goed inlezen

Wij snappen dat het verleidelijk is om te beginnen zonder jezelf goed in te lezen. Zo moet je namelijk weten hoe je spieren werken en welke fitness apparaten effectief zijn zonder blessures op te lopen. Het belangrijkste is dat je de oefeningen goed doet. Het maakt niet uit of je laag begint, als de beweging correct is, boek je meer resultaat en loop je minder kans op blessures. Daarbij is de kans ook groot dat je weinig verbetering ziet en daardoor snel tot de conclusie komt “fitness is toch niks voor mij”. Dit zou zonde zijn, omdat je eigenlijk niet effectief bezig bent geweest met fitness.

Locatie

Het is ook handig om te bepalen of je thuis zal gaan fitnessen of op de sportschool. Elk heeft zo zijn voordelen, maar vooral als je net begint, is het fijn om juist te beginnen op een sportschool. Dit komt, omdat je dan begeleiding kan krijgen van een trainer die je helpt om effectief te fitnessen. Zo kan hij je ook helpen te motiveren om te blijven fitnessen. Daarbij kan hij er ook voor zorgen dat je geen beginnersfouten maakt en zo blessures oploopt.

Blijf gemotiveerd

Om gemotiveerd te blijven is het belangrijk om goede doelen op te stellen. Deze moeten natuurlijk wel haalbaar zijn. Als dit namelijk niet het geval is kan je snel het gevoel krijgen dat je geen resultaat boekt en dan toch stopt met fitnessen. Een goed haalbaar doel moet natuurlijk meetbaar zijn. Zo is een strak lichaam voor de zomer niet bepaald een duidelijk doel, want wanneer heb je dit bereikt? Het is belangrijker om een streefgewicht of vetpercentage vast te stellen. Zo kan je goed bijhouden hoe ver je vooruit bent gegaan. Een ander idee is, om de zoveel tijd een foto van jezelf te maken. Zo kan je namelijk zien of je vooruit gaat. Dit kan ook een fijne methode zijn als je jezelf niet bezig wilt houden met cijfertjes, maar door gewoon leuk te sporten je doelen te behalen.

Zodra je eenmaal je einddoel hebt bepaald kan je tussendoor subdoelen opzetten. Bijvoorbeeld volgende week wil ik x aantal gewicht kunnen of de duur te verlengen van cardio. Zo krijg je tussendoor een gevoel dat je iets bereikt én blijf je langer gemotiveerd.

In het begin is spierpijn een veelgehoord probleem. Maar maak je daarover geen zorgen, iedereen heeft dit meegemaakt. Daarbij komt ook dat je spieren dan nog niet gewend zijn om bepaalde bewegingen te maken en daardoor krijg je spierpijn. Ook voeding kan helpen om spierpijn te verminderen. Begin dus rustig in je eerste week om extreme spierpijn te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Vorig bericht
Wat is sportief wandelen?
Volgend bericht
Welke kleding kan je het beste dragen bij hardlopen?

Andere informatie over Fitness

Recente artikelen

Menu