1. Home
 2. Crossfit
 3. Power snatch: Uitleg over deze complexe oefening
Power snatch: Uitleg over deze complexe oefening

Power snatch: Uitleg over deze complexe oefening

Sporten en gezond eten zijn de twee essentiële onderdelen van een gezonde levensstijl. Wil je graag kracht opbouwen en aan je conditie werken, dan zijn er veel verschillende oefeningen die je kunt doen. Een daarvan is de power snatch. Dit is een vrij complexe oefening voor je bovenlichaam, maar enorm effectief. Ben je benieuwd wat de power snatch precies is, hoe je de oefening correct moet uitvoeren en welke spiergroepen je hier mee traint? Al je vragen over de power snatch worden in dit artikel beantwoord. Het is erg belangrijk dat je de power snatch correct uitvoert om het risico op blessures te minimaliseren. Lees snel verder om alles te leren over de power snatch!

Wat is een power snatch?

De power snatch is een uitstekende oefening voor het versterken van je bovenlichaam. Het is een zeer bekende oefening onder fitness liefhebbers en bekend als een oefening die onderdeel is van de routine van gewichtheffen bij de Olympische Spelen. Het is een zeer technische oefening waarbij de halter vanaf de grond boven het hoofd wordt getrokken met gestrekte armen.

Wat is het verschil tussen een snatch en een power snatch?

De power snatch is een variant van de snatch waarbij je de halter in een hogere positie vangt. Omdat je de halter vanuit een diepe gehurkte positie pakt, vinden veel sporters deze oefening technisch gemakkelijker uit te voeren. Een nadeel is echter dat je met de power snatch niet zoveel gewicht kunt tillen als met de gewone snatch, omdat je de halter nog hoger moet tillen. De power snatch is een uitstekende oefening om je explosieve kracht in het onderlichaam te ontwikkelen.

Uitvoering van de power snatch

Volg deze instructies om de power snatch correct uit te voeren:

 • Plaats je voeten op heupbreedte.
 • Pak de halter wijd vast en zorg dat je rug recht is.
 • Trek de halter van de grond en beweeg hem soepel langs je knieën.
 • Na een soepele trek over de knieën, is het tijd om snel en agressief te worden. In deze stap moet je de halter verticaal trekken en lanceren vanaf de bovenkant van de knieën naar je heupen.
 • Trek met je ellebogen naar buiten de halter omhoog tot halverwege de borst.
 • Vervolgens lanceer je de halter boven je hoofd en laat je vervolgens snel onder de halter vallen.
 • Vang de halter van onderaf.
 • Ga rechtop staan ​​om de power snatch beweging te voltooien.

Variaties en alternatieven van de power snatch

De power snatch heeft een aantal variaties. Deze variaties bieden je meer uitdaging en kunnen ervoor zorgen dat je je techniek voor de power snatch verbetert. Hierover een aantal variaties van de power snatch.

Hang snatch
De hang snatch houdt in dat je de snatch uitvoert vanuit een rechtopstaande positie in plaats van vanaf de vloer.

Muscle snatch
Deze variatie begint vanaf de vloer en eindigt in de positie boven het hoofd, maar er is geen tweede buiging in de knieën. Houd je ellebogen hoog genoeg om de halter efficiënt boven je hoofd te tillen.

Slow pull snatch
De slow pull snatch is in principe de snatch, maar dan in slow motion. Dit is een erg nuttig oefening om de techniek precies onder de knie te krijgen. Je begint langzaam totdat de halter de heupen bereikt, vervolgens gebruik je een explosieve kracht om de halter boven je hoofd te trekken.

Welke spiergroepen train je bij een power snatch?

De power snatch is een oefening waarmee je hele lichaam traint. Door te snatch op te nemen in je training werk je aan je mobiliteit, flexibiliteit, explosiviteit en je maakt meer spiermassa aan. Je traint je hele lichaam en met name de volgende spiergroepen:

 • Bilspieren
 • Onderrug
 • Quads
 • Adductoren
 • Hamstrings
 • Trapezius
 • Onderarm flexoren

Benodigdheden bij een power snatch

Bij het uitvoeren van een power snatch heb je een halter en gewichtschijven nodig. Bij het uitvoeren van een power snatch is het verstandig om lichtere gewichten gebruiken dan bij een gewone snatch. Je vangt het gewicht hoger op, dus je hebt minder tijd om onder de halter te komen. Het gewicht dat je gebruikt, hangt af van je trainingsdoelen en vaardigheidsniveau.

Veelgestelde vragen

Vorig bericht
Alles wat je moet weten over Thrusters
Volgend bericht
Wat zijn de spelregels bij darten?

Andere informatie over Crossfit, Fitness

Recente artikelen

Menu