1. Home
  2. Crossfit
  3. Wat is een AMRAP?
amrap

Wat is een AMRAP?

AMRAP staat voor ‘as many reps/rounds as possible, dit betekent in het Nederlands ‘zo veel mogelijk herhalingen/rondes als je kunt’. Deze term werd voorheen voornamelijk gebruikt in de fitness-branche. Tegenwoordig is het een begrip geworden in de Crossfit-community. De bedoeling is om zo vaak mogelijk dezelfde oefening(en) te doen.

Er zijn verschillende benamingen voor AMRAP. Een herhaling van één oefening wordt ook wel een rep genoemd, een herhaling van meerdere oefeningen achter elkaar een round. Meestal bestaat een Crossfit workout uit meerdere oefeningen.

Er zijn ook trainingsschema’s waar je deze term in voorbij ziet komen. Het is dan de bedoeling dat je zo vaak mogelijk meerdere oefeningen achter elkaar uitvoert. Je doet zoveel mogelijk reps achter elkaar.

Voorbeeld van een AMRAP workout

Otis

Voltooi zo veel mogelijk rondes in 20 minuten van:

1 back squat, 1 shoulder press, 1 deadlift
2 back squats, 2 shoulder presses, 2 deadlifts
3 back squats, 3 shoulder presses, 3 deadlifts
Etc.

Zie hier de ‘Otis’ workout

AMRAP: doen of niet?

Een ‘AMRAP’ kun je het best doen in groepsverband in een Crossfit Box. Deze kan jouw motiveren om het maximale uit jouw te halen. Dat is bij AMRAP ook belangrijk. Je kunt een WOD (Workout of the Day) doen als je als je alleen bent, maar vaak ga je dan net wat minder hard dan in een groep.

Uithoudingsvermogen is cruciaal om het maximale uit de oefeningen te halen. Heb je geen uithoudingsvermogen? Dan is het belangrijk dat je hier aan werkt. Met uithoudingsvermogen houd je het een stuk langer vol. Ga bijvoorbeeld eens roeien, op een echo-bike of touwtjespringen.

Het is niet de bedoeling dat je blessures krijgt door AMRAP. Ga dus niet te ver en pas op voor jouw spieren. Door deze manier van trainen kun je vervelende blessures opnemen. Genoeg is genoeg, dat is zeker zo bij AMRAP.

Heeft AMRAP invloed op de spiermassa?

Ja, AMRAP heeft zeker invloed op de spiermassa. Als je het maximale uit jouw oefeningen haalt, en je goed houdt aan je dieet, bouw je eerder spiermassa op.

Door deze manier van trainen bouw je niet alleen meer spiermassa op, het zorgt er ook voor dat je meer uithoudingsvermogen krijgt. Bij AMRAP wordt de focus gelegd op zowel uithoudingsvermogen als kracht. Hierdoor wordt je zeker sterker én sneller.

Wat zijn de voordelen van AMRAP?

Een groot voordeel van de AMRAP-methode is dat je in korte tijd jezelf tot het maximale pusht.

Deze methode wordt vaak gebruikt in groepsverband. Om het maximale uit jouw training te halen wordt je vaak gemotiveerd door een Crossfit trainer. Hij of zij helpt je door de workout heen, net als de mede Crossfitters

Het is gebleken dat motivatie kan helpen om een oefeningen langer vol te houden. Het is de bedoeling dat je jezelf uitdaagt in de workout. Iedere oefening uit de WOD zorgt uiteindelijk voor een fitter lijf.

Wat zijn de nadelen

De nadelen aan deze manier van trainen, is dat je vaak veel hersteltijd nodig hebt. Je hebt meer tijd nodig dan normaal, omdat je het maximale haalt uit jouw spieren. Een paar dagen spierpijn is dan ook vrij normaal als je een AMRAP workout afwerkt in een Crossfit Box.

Daarnaast is de kans op blessures altijd aanwezig. Je gaat immers tot het uiterste, wat kan zorgen voor minder gecontroleerde bewegingen. Deze bewegingen kunnen wat eerder leiden tot blessures.

Conclusie

Door deze manier van trainen te gebruiken, kun je in korte tijd veel conditie en spiermassa opbouwen. Heb je snel last van blessure? Dan is het niet slim om deze methode te gebruiken. Train je in een Crossfit box? Dan heb je een enorm voordeel. Mensen waarmee je traint, kunnen jouw motiveren. Als je gemotiveerd bent haal je veel meer uit jouw lichaam!

Wil je meer AMRAP workouts zien? Neem dan hier eens een kijkje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Vorig bericht
Hoe geef je sport training?
Volgend bericht
Wat is een hongerklop?

Andere informatie over Crossfit

Recente artikelen

Menu