1. Home
  2. Fitness
  3. Wie was de legende ‘Zyzz’?
de legende zyzz

Wie was de legende ‘Zyzz’?

Er zijn niet veel bodybuilders die net zo’n unieke carrière hebben gehad als Aziz Shavershian. Zyzz was een van de eerste bodybuilders op Youtube en hij was een groot voorbeeld voor veel jonge mensen die bodybuilding gebruikten om hun zelfbeeld te verbeteren. Zyzz verwierf bekendheid in 2007 toen hij verschillende video’s op Youtube uitbracht waarin hij jonge mensen motiveerde om mee te doen aan bodybuilding.

Op 22-jarige leeftijd was hij het slachtoffer van een hartaanval en hij overleed op een jonge leeftijd. Hij liet een positief nalatenschap achter voor veel bodybuilders.

Wie was Aziz Shavershian?

zyzzAziz Shavershian was een bekende bodybuilder, beter bekend als Zyzz. Hij was zeker meer dan alleen een bodybuilder. Hij volgde het pad van Arnold Schwarzenegger. Zijn benadering van bodybuilding zorgde er voor dat hij snel een groot aanhang kreeg. Zyzz werd over de hele wereld bekend als bodybuilder icoon.

Veel mensen hebben geprobeerd om zijn lichaamsbouw en levensstijl na te streven. Al snel werd Zyzz een internetsensatie. Hij werd snel beroemd en bekend over de hele wereld, waardoor zijn dood een grote schok was voor velen.

Geboren in Moskou

Aziz Shavershian werd geboren in Moskou in 1989. Hij groeide verder op in New South Wales in Australië. Shavershian was een goede leerling op school, maar hij was zelf niet tevreden met zijn academische prestaties. Hij beschreef zichzelf als een extreme ectomorph die geen meisjes kon krijgen.

Hierop besloot Shavershian iets aan zijn dunne lichaamsbouw te doen. Met als doel om aandacht te krijgen van meisjes, begon op dat moment de carrière en obsessie van Shavershian als bodybuilder.

Mager en onzeker

Zyzz was vroeger een onzekere jongen. Hij was erg mager en had veel moeite om gewicht aan te komen. Daarnaast was hij ook erg verlegen en hij bracht veel tijd door met het spelen van videogames op de computer. Zyzz haalde goede cijfers op school, maar zijn zelfbeeld weerhield hem ervan om op vrouwen af te stappen. In Zyzz zijn video’s had hij het vaak over zijn ectomorfe lichaamstype.

Geïnspireerd door zijn broer die op dat moment aan het bodybuilden was, besloot Aziz Shavershian dat hij zijn lichaam wilde veranderen. In een mum van tijd raakte Zyzz gewend aan krachttraining en hij werd snel een stuk groter, zowel in zijn lichaam als zijn populariteit online.

Belangrijke invloed van oudere broer Chestbrah

Zijn leven veranderde toen zijn oudere boer, tegenwoordig bekend als Chestbrah, hem aanmoedigde om aan bodybuilding te beginnen. Hierdoor had Zyzz niet alleen iemand die veel van bodybuilding afwist, maar ook een familielid aan zijn zijde die hem constant kon motiveren. Zyzz was toegewijd aan zijn training. Soms bracht hij wel eens 3 tot 4 uur door in de sportschool.

bodybuilding
Bodybuilding was zijn grote passie, maar werd snel een obsessie.

Van hobby tot obsessie

Bodybuilding als hobby werd al snel een obsessie voor Aziz Shavershian. Hij werd dan ook de leider van een bodybuilding beweging genaamd Aesthetics. Shavershian gebruikte vaak de term “You mirin”. Mirin is een verkorte versie van het Engelse woord admiring, wat bewonderen betekent.

Met de zin “You mirin” vraagt Shavershian dus of jij hem aan het bewonderen bent in de sportschool om zijn lichaamsbouw. Aziz Shavershian zag Frank Zane en Arnold Schwarzenegger als zijn grote idolen. Verder haalde hij ook inspiratie uit bodybuilders als Marco Pietrowski, Pham Woodbridge en Tyler McPeak.

Youtube video’s over training en dieet tips

Naarmate Zyzz meer ervaring op deed, begon hij meerdere video’s op zijn Youtube-account te plaatsen. In zijn video’s deelde hij voedingstips, motiverende video’s en trainingsvideo’s. Hij wilde andere mensen inspireren die net als hijzelf een laag zelfbeeld hebben. Het is belangrijk om te weten dat Zyzz geen opleiding heeft gehad op het gebied van sport of voeding. Ondanks zijn fysiek was hij geen expert. Toch had Zyzz veel volgers online die dol waren op zijn content.

Je lichaam tot het uiterste pushen voor het beste resultaat

Zyzz was er van overtuigd dat je niet alleen een sterk lichaam moet hebben om succesvol te worden, maar ook een sterke mentaliteit. Hij was ervan overtuigd dat wanneer hij naar zijn lichaam luisterde meer herhalingen kon doen. Zijn filosofie was dan ook om altijd meer te doen dat wat er op papier staat. Ga verder dan de standaard 10 herhalingen en push je lichaam tot het uiterste.

In zijn trainingen sprak Zyzz altijd over doorzettingsvermogen en motivatie. Volgens hem draaide het allemaal om jezelf tot het uiterste te pushen. Hoe meer ongemak en pijn je voelt tijdens de training, hoe beter het eindresultaat. Hij raadde zijn fans aan om hun favoriete muziek te draaien en hun doelen te visualiseren.

‘Mind-pump’

Voor Zyzz was de sportschool niet zomaar iets. Voor hem was het belangrijk om je uren vooraf al klaar te stomen. Dit noemde hij de ‘mind-pump’. Terwijl anderen tijdens hun training aan het kletsen waren en lange pauzes namen tussen sets, ging Aziz Shavershian zijn trainingen aan met een intense mentale focus. Volgens Zyzz is bodybuilding een mentaal spel, in plaats van enkel een fysiek spel. Zyzz begreep het belang en de voordelen van cardio, maar hij koos ervoor om voornamelijk op zijn dieet te vertrouwen om vet te verliezen. Volgens Shavershian zorgde cardio er namelijk ook voor dat je spiermassa verliest.

Strict dieet

Aziz Shavershian had het getroffen met een snelle stofwisseling, waardoor hij bijna geen last had van vettoename. Hij zorgde ervoor dat hij bij elke maaltijd voldoende koolhydraten, vetten en eiwitten binnenkreeg. Hij volgde een aantal strikte regels in zijn dieet. Zo dronk en at hij onder andere geen fastfood, frisdrank en suiker.

Beschuldigingen gebruik anabole steroïden

Tijdens zijn carrière als bodybuilder werd Aziz Shavershian beschuldigd voor het gebruik van steroïden. Shavershian’ broer Said werd in 2011 gearresteerd en hij pleitte schuldig aan het bezit van anabole steroïden.

Aziz Shavershian bleef alsnog volhouden dat hij niet schuldig was aan het nemen van deze middelen en dat zijn lichaamsbouw puur te danken was aan hard werken en een goed dieet.

Boek, productlijn en televisieprogramma

Als bekende bodybuilder bracht Aziz Shavershian diverse dingen uit. Zo bracht hij onder andere de Bodybuilding Bible uit. Dit boek vertelt je precies hoe je het beste bodybuilding kunt aanpakken, spieren kunt ontwikkelen en lichaamsvet kunt kwijtraken. Verder bracht Shavershian ook bodybuilding supplementen op de markt.

Verder filmde hij ook een Australische reisshow, genaamd Nationaal Road Trip. In dit programma reisde Shavershian met diverse nationale beroemdheden door Australië om bezienswaardigheden te bezoeken. In 2011 richtte Zyzz ook zijn eigen proteïne merk op. Verder had hij ook een eigen kledinglijn.

Groot succes en following

Aziz Shavershian kreeg als snel een grote aanhang van fans en volgers. Zijn populariteit was met name aan zijn sociale media kanalen te danken, waaronder Youtube. Shavershian stond op diverse covers van magazines en sites in de bodybuilding wereld. Hij deed diverse interviews en zijn merk en succes groeide enorm snel. Hij was op weg om de nieuwe versie van Arnold Schwarzenegger te worden.

Leven met feesten, roken en drinken

Het was niet alleen het bodybuilding waar Zyzz beroemd mee werd. Hij genoot namelijk ook van het leven als beroemdheid. Zo werd hij constant gefotografeerd op raveparty´s, hij rookte en dronk alcohol.

Dood aangetroffen in sauna in Thailand

In augustus in 2011 werd Aziz Shavershian dood aangetroffen in een sauna. Hij was die maand op reis in Thailand. Zyzz werd nog naar het ziekenhuis gebracht en artsen hebben hem nog geprobeerd te reanimeren. Uit de autopsie van zijn lichaam bleek dat hij een aangeboren hartaandoening die nooit gediagnosticeerd was.

Ook zijn familie vertelde later dat er al lichte symptomen van een hartaanval had, zoals een lage bloeddruk en kortademigheid.

Twijfel aan doodsoorzaak

De doodsoorzaak werd gezien als een gevolg van een aangeboren hartafwijking. Toch werd er in de media veel gespeculeerd over de echte oorzaak van zijn dood. Er werd namelijk geen toxicologische rapport vrijgegeven. In het verleden was Shavershian al beschuldigd om het gebruiken van anabole steroïden.

In Thailand zijn deze prestatieverhogend medicijnen en hormonen eenvoudig te verkrijgen, wat veel mensen deed twijfelen aan de doodsoorzaak.

Groot nalatenschap

Aziz Shavershian is te vroeg gestorven, maar zijn nalatenschap blijft zeker achter bij zijn volgers en fans. Na zijn tragische overlijden in 2011 blijven fans nog steeds video’s over hem plaatsen en zijn bodybuilding methoden worden nog steeds besproken en gebruikt.

Er is een subreddit-account over Aziz Shavershian waar nog dagelijks tips worden gedeeld van zijn trouwe following. Volgens diverse mensen was Aziz Shavershian zo’n 17 miljoen dollar waard toen hij stierf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Vorig bericht
Beste tennisracket kopen? Top 7 van 2022!
Volgend bericht
Review: Blue Lion Max-2 Pull up bar met weerstandsband

Andere informatie over Fitness

Recente artikelen

Menu