1. Home
  2. Hardlopen
  3. Hoe kun je het beste hardlopen met je hond?
hardlopen met hond

Hoe kun je het beste hardlopen met je hond?

Hardlopen met je hond is een uitstekende manier om samen tijd door te brengen en zorgt voor een goede fysieke en mentale gezondheid. Je trouwe viervoeter kan een ideale hardlooppartner worden en je motiveren lekker sportief bezig te zijn.

Voor zowel baasje als hond, is hardlopen een prettige activiteit. Maar voordat de hond staat bij de deur staat te kwispelen, klaar om een eindje te rennen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Leer meer over hoe je het beste kunt hardlopen met je hond.

Is je hond geschikt voor hardlopen?

Helaas is niet iedere hondenras even geschikt om langere afstanden te rennen. Honden als Golden Retrievers en Border Collies zijn meer geschikte hardlooppartners dan bijvoorbeeld een Pug of Chihuahua. Voor sommige hondenrassen is het zelfs verstandig om alle vormen van hardlopen te vermijden, zeker als het buiten warm is. Ga dus goed na of je hond ook daadwerkelijk geschikt is om mee hard te lopen.

De gezondheid van je hond is natuurlijk een prioriteit. Als je hond nog aan het groeien is, of last heeft van de gewrichten, is het verstandig voorzichtig te zijn met intense activiteiten als hardlopen. Om er zeker van te zijn dat je hond klaar is om langere afstanden te rennen, kun je eerst naar de dierenarts voor een deskundig advies en controle.

Begin rustig en bouw het op

Honden hebben van nature een goede conditie en veel energie. Dit betekent echter niet dat ze ook direct meerdere kilometers op een hoge snelheid kunnen rennen. Als je wilt dat je hond netjes met je mee rent, zal deze eerst netjes met je mee moeten lopen. Er zijn buiten ontzettend veel afleidingen voor een hond, van eekhoorns tot interessante geurtjes. Zorg er dus voor dat je hond eerst goed getraind is en bij je blijft tijdens het wandelen.

Vervolgens is het verstandig om met stukken van een paar honderd meter met rennen te beginnen. Bouw het hardlopen langzaam op en beloon je hond, met complimenten en hondensnoepjes, nadat het parcours is afgelegd.

Tip: Tijdens de training kun je met een commando laten weten dat het tijd is om te rennen.

Tijdens het hardlopen is het niet de bedoeling dat je hond voor je uit rent en oncontroleerbaar is. Jij bepaalt het tempo – let hier in het begin goed op. Het is namelijk beter om de hond dit gelijk aan te leren dan dat ze je later moet corrigeren.

Verbeter de conditie

Nadat de hond heeft geleerd bij je te blijven en je tempo bij te houden, kun je steeds langere afstanden rennen. Net als bij mensen moeten ook honden conditie en spieren opbouwen. Het is dus niet verstandig om direct langere afstanden te rennen in verband met blessures – bouw de conditie op.

Begin door stukken te rennen tijdens het wandelen. Let hierbij goed of de hond het aankan en beloon goed gedrag. Elke daaropvolgende wandeling kun je geleidelijk grotere stukken hardlopen. Schroef de afstand elke week op totdat de wandelroute voor het grootste gedeelte uit hardlopen bestaat. Met commando’s als ‘rechts’ en ‘links’ kun je de hond vooraf laten weten wanneer je een draai gaat maken. Zo kan je hond je altijd volgen en voorkom je eventuele ongelukjes.

Na een paar weken kan de hond voor langere periodes met je hardlopen. Maar let wel op of de hond het leuk blijft vinden en de afstand vol kan houden. Als je circa 5 kilometer hardloopt met je hond is het mogelijk om het tempo wat op te voeren. Probeer alleen niet meer te doen dan de hond aankan – dit maakt het voor zowel hond als baasje leuk.

Welke uitrusting is er nodig?

Net als mensen hebben ook honden de juiste uitrusting nodig om hard te lopen. Het is mogelijk om de hond los te laten tijdens het hardlopen, maar hier is niet altijd de ruimte voor. Zeker in omgevingen met voetgangers en fietsers kan een loslopende hond voor problemen zorgen als de hond niet bij je blijft. Een goede hardloopriem, of tuig, is daarom belangrijk om je hond bij je te houden.

Er zijn tal van riemen en tuigen die geschikt zijn voor het hardlopen. Kies er een die zowel voor jou en je hond comfortabel is. Het is belangrijk dat een tuig geen beperking vormt voor de natuurlijke bewegingen van je hond. Een riem kan hinderlijk zijn voor de ademhaling van de hond. Bij een tuig heeft de hond hier geen last van, maar doe wel eerst de benodigde research; soms kan een tuig schouderbewegingen hinderen. Investeer daarom in een goed tuig en maak het je hond zo comfortabel mogelijk tijdens het hardlopen.

Hoe houd ik het veilig en leuk?

Nadat je hond getraind is, conditie heeft opgebouwd en het juiste tuig heeft, kun je samen genieten van het hardlopen. Let op: trek wel goede hardloopschoenen aan! Maar dit betekent niet dat je hond iedere keer spontaan met je mee kan rennen. Er zijn altijd wel een aantal dingen om in de gaten te houden.

Warming-up en cooling-down

Net als de mens heeft ook de hond een warming-up nodig. Loop eerst even met je hond en zorg ervoor dat de spieren warm worden. Eveneens is het na het rennen nodig om rustig te wandelen voor een goede cooling-down.

Weercondities

Honden zweten uit hun mond en zullen dus meer moeite hebben om in hoge temperaturen met je mee te rennen. Als je hond hijgend het tempo niet meer bij kan houden is het tijd om te stoppen. Als het buiten in de 30 graden is bestaat er de kans dat je hond overhit raakt. Dit geldt overigens ook voor extreem koud weer. Omdat jij in bepaalde weersomstandigheden kan hardlopen, betekent niet dat je hond dat ook kan. Wees daarom altijd op de hoogte van de invloed van het weer op je hond.

Water en pauzes

Zorg ervoor dat je tijdens het hardlopen genoeg water bij je hebt voor jou en je hond. Voorkom uitputting en las regelmatig pauzes in zodat je hond kan drinken. Deze pauzes kunnen ook dienen als toiletbreaks en een momentje voor de hond om te snuffelen en weer op adem te komen. Bovendien heeft je hond na elke hardloopsessie ook een lange pauze nodig zodat de spieren kunnen herstellen.

Let altijd op de omgeving

Het is fijn als de hond even zonder riem of tuig met je mee kan rennen. Doe dit echter alleen als de omgeving hier veilig genoeg voor is. Als er veel afleiding of verkeer is, is het verstandiger om je hond dicht bij je te houden om ongevallen te voorkomen.

Stop als de hond niet verder kan

Soms rennen honden door om hun baasje te behagen, ook als ze eigenlijk niet meer kunnen. Let daarom goed op signalen die indiceren dat de hond er genoeg van heeft. Dit zijn signalen als overmatig hijgen en moeite om het tempo bij te houden – stop dan ook meteen. Ook als een hond wat ouder wordt kunnen ze moeite hebben om een hoger tempo aan te houden.

Een leuke ervaring voor baasje en hond

De beste manier om hard te lopen met je hond is als het veilig en leuk blijft. Bereid je daarom goed voor, zorg dat je hond er klaar voor is en ben altijd alert voor eventuele tekenen van vermoeidheid. Maak het hardlopen met je hond een manier om samen gezond te blijven en vooral veel plezier te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Vorig bericht
Wanneer kun je weer hardlopen na een keizersnede?
Volgend bericht
Beste hardloopschoenen van 2022

Andere informatie over Hardlopen

Recente artikelen

Menu