1. Home
  2. Hardlopen
  3. Pijn in de lies bij hardlopen
pijn in de lies bij hardlopen

Pijn in de lies bij hardlopen

Doe je vaak aan hardlopen? Dan is de kans groot dat je last hebt of krijgt van de lies. Pijn in de lies bij hardlopen is een erg vervelende blessure. Deze blessure komt namelijk vaak terug. De lies zit voor een deel aan de binnenkant en voor een deel aan de buitenkant van het bovenbeen. De lies is verbonden met de buikspieren. Heb je last van een spierblessure? Dan voel je dit door je hele lijf.

Hoe ontstaat een liesblessure?

Een liesblessure ontstaat vaak bij mensen die sporten. De mensen die doen aan hardlopen, schaatsen en marathonlopen, hebben de grootste kans om een liesblessure te krijgen, omdat hierbij de lies het meest belast wordt.

Je hebt twee soorten blessures namelijk de ‘acute- en chronische liesblessures’. Een acute liesblessure ontstaat meestal tijdens het sporten. De pijn is heftig en er dient snel gehandeld te worden. Je kunt dan het best rust nemen.

Meestal is er sprake van een scheurtje in de spier. De genezing hiervan duurt gemiddeld 6 tot 12 weken. Vervolgens kun je weer rustig opbouwen met trainen.

Bij een chronische blessure blijft de pijn langer aan. Het kan zelfs zo zijn dat de pijn nooit meer weggaat. De pijn kan dan erg heftig zijn.

Wat kun je doen tegen liesklachten?

Als je liesklachten hebt kun je dit op verschillende manieren oplossen. Je kunt het best rust nemen. Heb je een scheurtje in je lies? Dan kun je het beste langs een fysiotherapeut gaan. Er zijn ook mensen die zich laten opereren, maar dit is een laatste redmiddel.

Heb je hier vragen over? Dan kun je het best contact opnemen met de huisarts of fysiotherapeut. Heb je weinig last en wil je toch trainen? Dan kun je de training aanpassen naar een lager niveau.

Ga bijvoorbeeld minder lang hardlopen, of op een minder hoog tempo. Als je pijn ervaart moet je gelijk stoppen. Zo voorkom je dat de blessure erger wordt.

Oefeningen kun je doen om te zorgen dat de lies weer beter kunt belasten. Er zijn verschillende oefeningen die je kunt doen. Wil je precies weten welke oefeningen voor jou goed zijn? Neem dan contact op met de fysiotherapeut.

Bij een lichte blessure is het juist belangrijk om in beweging te blijven. Doe je dit niet? Dan kan de lies erg stijf worden. Hier kun je veel last van krijgen.

Probeer deze tips eens als je pijn in je lies hebt

Hoe kun je liesklachten voorkomen?

Liesklachten kun je voorkomen door vooraf warm te lopen. Je maakt zo je spieren los en de kans op liesklachten is hierdoor een stuk minder groot. Goed getrainde buikspieren kunnen ervoor zorgen dat je minder snel een liesblessure oploopt. Goede schoenen zijn ook enorm belangrijk.

Heb je al liesklachten? En wil je dit niet nog een keer meemaken? Dan kun je het best advies vragen aan de fysiotherapeut. De fysiotherapeut heeft verschillende oefeningen die de liesklachten kunnen verminderen.

Wat zijn de symptomen van liespijn?

De symptomen van liespijn zijn pijn en irritatie in de lies of bij het bovenbeen, stijfheid in de lies, pijn bij het bewegen van het been en pijn tijdens het rekken van spieren. Heb je last van één van deze klachten? Dan is de kans groot dat je een liesblessure hebt.

Er zijn verschillende liesblessures. Niet alle liesblessures zijn hetzelfde, voor elke liesblessure is een andere oplossing.

Als je een breuk hebt in de lies, word je waarschijnlijk geopereerd. De lies is dan vaak erg pijnlijk. Vaak is er een bobbel te voelen op de plek van de lies. Dit is één van de manieren hoe je een breuk kunt ontdekken.

Hoelang duurt een liesblessure?

Meestal duurt een liesblessure tussen de 6 en 10 weken. Duren de klachten langer? Vaak is er dan sprake van chronische-liesklachten. Het kan dus zijn dat je hier je hele leven last van houdt. Dit kan gevolgen hebben op de manier waarop je leeft.

Is fietsen goed bij een liesblessure?

Fietsen is zeker goed bij een liesblessure. Het is namelijk goed om in beweging te blijven. Ga niet te ver fietsen, overbelasting van de lies is niet goed.

Heb je last van een zware blessure? Dan kan het zijn dat fietsen afgeraden wordt door de huisarts. Wil je precies weten wat je kunt? Je kunt dan contact opnemen met de huisarts of de fysiotherapeut.

Een liesblessure komt vaak voor bij duursporters. Voorbeelden van deze sporten zijn hardlopen en wielrennen en marathon lopen. Heb je last van een liesblessure? Dan betekent dit niet meteen dat je niks kunt doen. Het is af en toe juist goed om te bewegen.

Hoe kan ik mijn lies verreken?

De lies kun je op verschillende manieren verrekken. De meeste mensen verrekken hun lies door overbelasting van de spier. Het kan ook komen door een plotselinge samentrekking van de spieren. De pijn van een verrekte lies, ervaart iedereen anders.

Sommige mensen hebben er weinig last, terwijl andere er enorm veel last van hebben. Je kunt de lies op verschillende manieren verrekken. De ene verrekking, is de andere niet. Wanneer je een lichte verrekking hebt, heb je er vaak minder last van. De spier is gevoelig, maar je kunt nog wel normaal leven.

Bij een normale verrekking heb je meer last van pijn, meestal zijn er ook blauwe plekken zichtbaar. Je voelt nu continu de pijn. De pijn wordt extra hevig als je aan het sporten bent. Het is dus belangrijk dat je niet te fanatiek gaat sporten.

Krijg je meer last van de lies? Dan is het verstandig om te stoppen. Stop je niet? Kun je nog meer last krijgen van de lies.

De spier kan ook nog volledig afscheuren. Het kan zijn dat er een ‘deuk’ zichtbaar is in het lijf. Lopen gaat lastig en doet enorm veel pijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Vorig bericht
Wat is een hongerklop?
Volgend bericht
Alles wat je wilt weten over een hockeyveld

Andere informatie over Hardlopen

Recente artikelen

Menu