1. Home
  2. Hardlopen
  3. Wanneer kun je weer hardlopen na een keizersnede?
sporten na een keizersnede

Wanneer kun je weer hardlopen na een keizersnede?

Een keizersnede is een serieuze medische ingreep met een lange herstelperiode. Gemiddeld is dit 6 tot 12 weken, maar in sommige gevallen kan dit nog langer zijn. Als je graag hardloopt, is het natuurlijk niet fijn om zo lang uit de roulatie te zijn.

Het belangrijkste is dat je lichaam voldoende is hersteld om een intense activiteit als rennen aan te kunnen. Daarom kijken we in meer detail naar hoe lang het precies duurt voordat je weer mag hardlopen na een keizersnede.

Hardlopen na een keizersnede

Voor een vaginale bevalling wordt aangeraden minimaal 6 weken te wachten met lichte sportactiviteiten. Voor een keizersnede wordt geadviseerd om 8 weken te wachten. Dit komt omdat een keizersnede vaak zwaarder is voor het lichaam, waardoor deze periode nog langer kan oplopen. Tijdens de periode is het wel al mogelijk om langzamerhand met lichte oefeningen te beginnen die de buikspieren en bekkenbodem versterken.

Doe dit echter wel in overleg met je dokter zodat je het zo veilig mogelijk kan doen. Er mogen geen complicaties ontstaan tijdens het herstel van je lichaam. Een overbelasting van je spieren en lichaam kunnen dan ook voor langdurige problemen zorgen. Begin daarom altijd rustig en bouw het proces langzaam op. Zodra je pijn of ongemakkelijkheden voelt, is het aan te raden te stoppen en rust te nemen.

Geef je lichaam de tijd om te herstellen

Na 6 weken is licht sporten mogelijk, maar doe dit wel altijd in overleg met medische experts. Voor een keizersnede kan deze periode langer zijn, maar het is mogelijk om al aan een opbouw van het hardlopen te beginnen. Doorgaans wordt er aangeraden 12 weken rust te nemen voordat je weer op niveau gaat hardlopen. Voor doorgewinterde hardlopers is het mogelijk al eerder te beginnen, mits dit in overleg is met een dokter.

Blijf naar je lichaam luisteren en loop niet te hard van stapel. Het is beter de training uit te stellen dan langdurige complicaties op te lopen. Zelfs als je je al sneller dan gemiddeld goed voelt na een keizersnede, is het verstandig om het uit zekerheid zo rustig mogelijk aan te pakken.

zwanger sporten

De buikspieren trainen

Een keizersnede heeft een grote impact op je buikspieren. En omdat de core belangrijk is voor het hardlopen, zal je deze voorzichtig weer moeten trainen. In de periode na een keizersnede kun je al beginnen met het intrekken van je navel om, de buikspieren rustig aan te spannen – dit zorgt tevens ook voor een betere doorbloeding van het littekengebied.

Begin heel voorzichtig je buikspieren weer aan te sterken tijdens de herstelperiode. Wees alert voor overbelasting; dit kan ervoor zorgen dat de buikspieren niet volledig bij elkaar kunnen komen. Ook kun je voorzichtig je bekkenbodem trainen, aangezien deze tijdens de zwangerschap ook flink onder druk is komen te staan.

6 en 12 weken

Na 6 weken is het mogelijk weer langzaam te beginnen met sporten. Doe dit op een lage intensiteit en stop zodra je voelt dat het niet goed gaat. Het is belangrijk om dit langzaam op te bouwen en niet teveel tegelijk te proberen. Geef je buikspieren en bekkenbodem de nodige tijd om te herstellen, zodat je hier later geen last van krijgt.

Als de opbouwperiode goed verloopt, en je lichaam voldoende hersteld, is het mogelijk om na 12 weken je gebruikelijke sportactiviteiten weer op te pakken. Dit is echter niet altijd het geval. Een keizersnede heeft lang nodig om te herstellen en dus moet het hardlopen soms nog even wachten. Geef de buikspieren en buikwond genoeg tijd om te herstellen en begin niet met hardlopen voordat alles hersteld en veilig is. In deze periode kun je verdergaan met de opbouw en minder intensieve oefeningen blijven doen.

Opbouw van de training

Als je lichaam weer hersteld is, kun je beginnen met hardlopen. Probeer eerst 30 minuten te rennen op een comfortabel tempo. Pas het tempo en de lengte van het traject vervolgens elke week aan, afhankelijk van wat je aankunt. Zorg ook voor goede hardloopschoenen! Doe dit in kleine stappen en probeer niet te snel een hoger tempo te rennen. Een overbelasting van de spieren kan onaangename gevolgen hebben, zeker na een keizersnede. Geef je spieren de tijd om sterk genoeg te worden om de impact te kunnen verwerken.

Dit moet nogmaals benadrukt worden: stop als je tijdens het hardlopen pijn krijgt, zeker als dit in de buik is. Neem voldoende rust en ga, in het geval van langdurige klachten, naar een medische expert die je verder kan helpen.

Conclusie

Na een keizersnede heeft je lichaam een lange periode nodig om te herstellen. Vooral je buikspieren kunnen niet goed herstellen als je te snel met hardlopen begint. Wacht daarom 8 weken voordat je het sporten langzamerhand weer oppakt. Na 8 weken kun je beginnen met lichte oefeningen. Na 12 weken is het mogelijk om het hardlopen weer op te pakken. Let er wel op dat na een keizersnede deze periode langer kan zijn – ga daarom pas hardlopen als het niet schadelijk is voor je lichaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Vorig bericht
Hardlopen voor het slapen: verstandig of niet?
Volgend bericht
Hoe kun je het beste hardlopen met je hond?

Andere informatie over Hardlopen

Recente artikelen

Menu