1. Home
  2. Hardlopen
  3. Scheurtje in middenvoetsbeentje
Scheurtje in middenvoetsbeentje

Scheurtje in middenvoetsbeentje

Een scheurtje in het middenvoetsbeentje is een moeilijk te beschrijven pijn in je middenvoet. Deze klachten houden aan als je staat of loopt. Als je als hardloper te explosief traint, kan deze blessure voorkomen. Daarnaast kan deze blessure voorkomen als je je trainingsbelasting te snel opvoert. Je loopt dan simpelweg te hard van stapel. Heb je holvoeten? Dan loop je een verhoogd risico op deze blessure. De voorvoet wordt duidelijk meer belast dan bij een persoon met een normale voet. Soms ontstaat het ook door nieuwe schoenen of onvoldoende rust.

Het pijnpunt

De pijn zal niet plotseling komen, maar opbouwend wordt je voet steeds gevoeliger. Het pijnpunt ligt rond het midden van de voet, en het aanraken van het bot dat gebroken of gescheurd is, is erg pijnlijk. Om de pijn tegen te gaan moet je regelmatig koelen. Ook de zwelling zal dan weggaan.

Behandeling van scheurtje of breuk in middenvoetsbeentje

De scheur of breuk is vaak niet aan te wijzen op een röntgenfoto. Meestal is het pas te zien als de blessure al een week of 2, 3 aan het genezen is. Het middenvoetsbeentje zal niet altijd in het gips moeten, het kan ook zijn dat het wordt ingetaped. Wel loop je waarschijnlijk een tijdje op krukken om je voet zoveel mogelijk rust te geven.

Rust houden is erg belangrijk

Er zitten vijf van deze beentjes in je voet. Het scheuren of breken ervan is gauw gebeurd. Het duurt jammer genoeg wel een tijd voordat je er weer vanaf bent en weer kan gaan sporten. Als je last hebt van deze blessure is het belangrijk dat je langdurig rust neemt. Dit houdt meestal in dat je n tot twee maanden niet tot weinig mag sporten. Zie het als een botbreuk, dat heeft namelijk ook lange tijd nodig om te genezen.

Tips om scheurtje in middenvoetsbeentje te voorkomen

Een scheurtje in het middenvoetsbeentje of de breuk ervan is een van de meest voorkomende fracturen. Voor mensen met holvoeten kan een individueel voetbed de kans op deze vervelende blessure gedeeltelijk voorkomen. Een steunzool zal de druk over de hele voet verbeteren, wat de kans op deze blessure ook een stuk minder groot maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Vorig bericht
Sporthorloge gebruiken bij het hardlopen
Volgend bericht
Wat zijn voetbogen?

Andere informatie over Hardlopen

Recente artikelen

Menu