1. Home
  2. Hardlopen
  3. Wat zijn voetbogen?
Wat zijn voetbogen?

Wat zijn voetbogen?

Je voet bestaat uit verschillende voetbogen. Sommige mensen hebben platvoeten, sommige een normale voet en andere weer een holvoet. Er zijn een aantal factoren die voor de vorm van deze bogen zorgt. De botstukken, gewrichtsbanden en spieren zorgen voor deze vorm. De voetbogen hebben als het ware een veereffect: ze helpen je om het lichaamsgewicht over de voeten en benen te verdelen. Zo zorgt het lichaam ervoor dat je normaal kunt wandelen en staan. Echter is de bouw van de voet bepalend voor de vorm van de voetbogen. Heb je platvoeten of holvoeten, spreken we van een afwijking van voetbogen.

Voetklachten door platvoeten

Ervaar je last aan je voeten? Dan kan dit komen door verkeerde bewegingen van je voeten. Het kan ook zo zijn dat ze structureel worden overbelast. Wanneer bijvoorbeeld pezen niet goed samenwerken, kan er een platvoet ontstaan. De voet kan namelijk geen voetbogen maken als de pezen niet meewerken. Door platvoeten kunnen mensen hun voeten naar de binnenkant rollen. Dit wordt ook wel overpronatie genoemd

Holvoeten

Wanneer je holvoeten hebt, wordt het lichaamsgewicht niet gelijkmatig verdeeld over de voet. Met name de bal van de voet en de hiel vangen het meeste gewicht op. Je hebt dan een hogere voetboog dan mensen met een normale voet. Veel voorkomende klachten bij een holvoet zijn pijn onder de hiel, problemen met je achillespees en irritatie van de gewrichtsboog. Steunzolen kunnen hier een goede oplossing voor zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Vorig bericht
Scheurtje in middenvoetsbeentje
Volgend bericht
Goede voeding voor goede prestaties

Andere informatie over Hardlopen

Recente artikelen

Menu