1. Home
  2. Hardlopen
  3. Wat te doen bij heupklachten bij hardlopen?
Wat te doen bij heupklachten bij hardlopen?

Wat te doen bij heupklachten bij hardlopen?

Heb je regelmatig last van heupklachten bij het hardlopen? Dat kan erg vervelend zijn, maar er zijn verschillende oplossingen voor. Belangrijk is om jouw training aan te passen aan jouw klachten. Als je veel last hebt, is het meestal niet verstandig om lang te gaan hardlopen. Sommige mensen hebben alleen last tijdens het sprinten, deze mensen kunnen dan beter niet sprinten tijdens hun oefening.

Het is belangrijk om op je looptechniek te letten. Veel mensen hebben alleen last van klachten, als ze op een bepaalde manier lopen. Doe je dit niet? Dan kan het hardlopen gaan zonder pijn. Zorg dat je altijd de juiste kleding hebt wanneer je gaat hardlopen. Verkeerde kleding kan de kans op heupklachten vergroten.

Wat is een heupblessure?

Een heupblessure is een beschadiging aan de heup welke voor erg veel pijn kan zorgen. Blessures als de heupblessure komt het vaakst voor bij sporters. Heb je als is een blessure gehad? Dan is de kans groot dat je weer een heupblessure krijgt. Dit komt doordat heupblessure vaak ontstaan uit eerder blessures. Heupslijtage en overbelasting van de heup, zijn blessures die het vaakst voorkomen.

Hoe ontstaat een heupblessure?

Een heupblessure ontstaat meestal door een eerder blessure. Vaak was deze eerdere blessure aan de boven of de bilspier. Het kan zijn dat je hierdoor niet goed meer loopt, met als gevolg dat de verdeling van je gewicht op niet meer in balans is.

De heup bestaat uit een kop en een kom. Als deze twee delen niet goed in elkaar zitten, kun je hier veel last van krijgen. De meeste heupklachten ontstaan door overbelasting. De pijn bevindt zich meestal in het bovenbeen, omdat de pijn komt door de pezen. Doe je lichamelijk-werk? Dan heb je vaker last van je heupen.

Hoe kun je een heupblessure behandelen?

Hoe kun je een heupblessure behandelen?

Als je een heupblessure wilt oplossen, kun je het contact opnemen met een professional. Je kunt dan bijvoorbeeld contact opnemen met een fysiotherapeut. Van de fysiotherapeut krijg je oefeningen. Dit kan ervoor zorgen dat de klachten afnemen. Zijn jouw heupen overbelast? Dan kun je het best rust nemen.

Door verkeerd te lopen of door verkeerde schoenen, kun je last krijgen van jouw heupen. Hiermee kun je naar de podoloog.

Hoe kun je een heupblessure voorkomen?

Om een heupblessure te voorkomen, is het heel belangrijk dat je naar je lichaam luistert en je de eerste signalen oppikt. Daarnaast kunnen verschillende oefeningen en tips een heupblessure voor zijn.

Je kunt een heupblessure al voorkomen door even warm te lopen als je gaat sporten. Hierdoor krijg je een betere doorbloeding. Heb je een slechte looptechniek? Dan is het belangrijk om deze te verbeteren. Een slechte looptechniek kan ook zorgen voor een heupblessure. Heb je overgewicht? Ook dan is de kans groter dat je last krijgt van een heupblessure. De juiste hardloopschoenen zijn misschien wel het allerbelangrijkst.

Heb je niet de juiste hardloopschoenen? Vaak heb je dan naar het hardlopen last van jouw voeten. Het kan ook zorgen voor een heupblessure. Het is dus belangrijk dat je hardloopschoenen gebruikt. Loop je hard op normale schoenen? De kans op heupblessures is dan enorm groot.

Welke heupblessures komen veel voor?

De heup kun je onderverdelen in 2 stukken: de kop van het dijbeen en komvormige bekken. Wat hiertussen zit? Dat noemen ze het kraakbaan. Heupblessures kunnen ontstaan door overbelasting, afwijkende stand van de heup, slijtage, overgewicht en een ontsteking.

De meeste heupblessures ontstaan door overbelasting, slijting of overgewicht. Is de heup overbelast? Het is dan verstandig om rust te nemen. Heb je overgewicht? Meestal heb je dan ook last van de heupen en knieën.

Heb je last van slijtage van het kraakbeen? Waarschijnlijk heb je een fysiek beroep. Mensen die met hun handen werken, hebben veel vaker last van slijtage. Hiervoor kun je je laten opereren. Je krijgt dan een kunst knie.

Hoe beginnen heupklachten?

Heupklachten zijn vaak het gevolg van een ontsteking in de pezen en/of de slijmbeurs. De slijmbeurs zorgt ervoor dat er een ontsteking ontstaat, doordat hij in verdrukking raakt. De ontsteking ontstaat vaak na een val of overbelasting. Aandoeningen in de knie, bekken en rug veroorzaken soms uitstralingspijn naar de heup. Daar kan het ook eventueel mee te maken hebben.

Conclusie

Een heupblessure kan ernstige gevolgen hebben voor jouw leven. Het kan zijn dat je nergens meer naartoe kunt. Doe je aan sport? Dan moet je ook oppassen. Er zijn verschillende soorten heupblessures. De ene is heftiger dan de ander. Heb je pijn tijdens het lopen? En ben je net hersteld van een heupblessure? Dan moet je meteen stoppen.

Heupblessures komen vaak terug. Dus heb je eenmaal een heupblessure gehad? Dan kom je eer lastig vanaf. De meeste heupblessures ontstaan de overbelasting en slijtage. Het vaakst komen blessures voor bij mensen die sporten of fysiek werk hebben.

Heb je fysiek werk? Dan is kans het grootst dat je last krijgt van slijtage. Begin je last te krijgen van jouw heupen? Neem dan even contact met de fysiotherapeut. Als de klachten niet ernstig zijn, kan de pijn weggaan met een aantal verschillende oefeningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Vorig bericht
Waarom moet je hardlopen op een lege maag?
Volgend bericht
Wat is het appel ei dieet?

Andere informatie over Hardlopen

Recente artikelen

Menu